IKEA ruleaza, PR-ishtii nu

Am fost printre primii ce au facut cumparaturi in IKEA. Stiu ca nu s-a deschis inca, dar “jurnalijtii e mai jmecheri”. Vechii jurnalisti estem si mai jmecheri(pr-ul lor s-a confesat “avem o baza mai veche de jurnalisti” cand i-am spus ca jurnalistul pe care il cauta initial pentru confirmare nu a lucrat niciodata la noi 🙂 )

Mi-am cumparat o vaza si am salivat uitandu-ma la 99% din mobila si 100% din jucarii. Superb!

Revenim la PR. Cu o zi inainte de vizita la IKEA ma pune un nenea sa confirm ca vine jurnalistul care nu a lucrat niciodata. Ii explic. Se scuza. Ma invita pe mine. Ii confirm ca apar cu o colega (drumu’ pana in baneasa prea lung sa il bat singura).

O colega de la o redactie alaturata aude si vrea sa vina si ea. Ok zic. Ma gandesc ca daca tot aveau baza de date veche nu se supara ca mai aduc un jurnalist… ca nah, un rand in plus nu strica.

Ajungem la Ikea. Prezentam legitimatiile. Eu intru, colega intra, colega ce nu a confirmat nu intra. Explicam ca nu a mai confirmat. Ca o stim ca e de acolo….etc etc. Nu o lasa sa intre. Explicatie: “NU AVEM LOC. Am refuzat gramada de ziare. Nu e orice fel de eveniment. Pur si simplu nu e destul loc (repetat de vreo 3 ori) .”

Tipa se conformeaza. Pleaca.

Sa analizam explicatia:

1. “Nu avem loc”- IKEA se lauda cu 26.000 de metri patrati. 26.000! Conferinta de presa a avut loc in incinta Ikea. In picioare. La intrare. Intrarea e mare!

2. “Am refuzat gramada de ziare” – sa mori tu?! ai refuzat sau au confirmat ca nu bat atata drum sa iti vaza magazinul si ca nu publica nimic pana nu platiti? Si presupunand ca aveti dreptate… se lanseaza Ikea, un magazin de mobila mijto. NU canta Sting cu Rolling Stones si Iglesias imnul Romaniei. Nu e evenimentul anului ca se lanseaza IKEA.

3. “nu e orice fel de eveniment” – nu, nu e. E unul mediu…si dupa cum ati facut mapa de presa …e unul foarte prost!

4. “pur si simplu nu e destul loc” – e penibil tanti sa imi spui ca nu e destul loc pentru un om cand ai 26.000 de metri patrati. E penibil! E penbil sa repeti acelasi lucru si sa nu ai curajul sa privesti jurnalistul si sa ii zici: “Imi pare rau, confirmarea era obligatorie. Nu puteti participa la acest eveniment. O zi buna. ” Scapai mai bine.

Mapa de presa: o foaie cu multe poze si ceva texte de umplutura. TOATE pozele pixelate si redimensionate din ochi astfel incat nu se intelegea nimic din ele.

“Atentia” pentru presa: o plasutza plina de dulciuri, mapa de presa si o veioza de birou foarte tare. Ma asteptam sa primesc catalogul. Pe ala mi-l doream. Pe ala chiar nu l-am primit. Dupa ala chiar puteam sa prestez articol. Dar ce sa stie PR-ishtii?!

Posted by reea on March 19th, 2007 | Tags: | 6 Comments »


6 Responses to “IKEA ruleaza, PR-ishtii nu”

 1. Combo Says:

  Ca oamenii nu sunt buni la PR, asa o fi. Ca au avut argumente aiurea sunt de acord. Dar nu vad motiv de suparare cand te duci neinvitat undeva, ca oemenii de acolo sa te refuze. Parerea mea.

 2. reea Says:

  nu am luat apararea tipei care a venit neinvitata. Trebuia sa sune. Trebuia sa ceara voie…etc. Dar ca PR NU POTI sa te comporti asa… parca era un robot… plus ca a inceput sa se scuze aiurea… nu se face…

 3. Gala Says:

  Te superi degeaba. Pentru catalog au avut conferinta de presa separata, cu trei saptamani inainte. Atunci s-a lansat catalogul si s-a dat si catalogul jurnalistilor…

 4. reea Says:

  gala, atunci e greseala mea. dar ca PR stiind ca au invitat si alti jurnalisti decat in prima tura cred ca trebuiau sa il aiba pe acolo… (da, sunt carcotasa)

 5. Costin Says:

  Pacat de IKEA ca a ajuns franciza pe mana romanilor … si eu care credeam ca o sa traiesc miracolul vestului la 2 pasi de capitala … mi-a disparut tot cheful … cred ca nu mai merg sa vad!

 6. Gala Says:

  Costin, de unde ai dedus ca nu-i ok?

Leave a Comment