Day 4 – Am mangaiat pisici. Pisici de mare! Si rechini!

Am avut activitati banale: am fost la Acvariu si la Observator. Ma gandeam ca ceva extraordinar nu o sa gasesc…pesti si foci au si la Constanta iar la Observator vedem acelasi stele de peste tot.

Din ce credeam ca nu am cum sa stau mai mult de o ora la Acvariu, m-am pierdut pe acolo vreo 4 ore.  Felul in care te invata sa interactionezi cu animalele si povestile pe care ti le spun te lasa cu gura cascata.  Timp de cateva minute am mangaiat, fara supraveghere individuala, pui de rechini. Pestii, nu mai lungi de jumatate de metru, erau pusi in acvarii cu suprafata mare dar cu inaltime redusa pentru a putea ajunge la ei. Angajatii Acvariului ne explicau ce fel de rechini sunt in bazin, ne indemnau sa ii atingem, ne spuneau cum trebuie sa ii mangaiem si cum sunt ingrijiti.

Aici am intalnit si cele mai prietenoase si mai mari pisici de mare. Si ele stateau la mangaiat. Mai mult, una din ele era asa prietenoasa ca isi scotea o parte din aripa afara din apa cand vedea vreo mana in apropiere. Ni s-a explicat ca nu avem de ce sa ne facem griji ca ne ranesc deoarece, periodic, asa cum ne taiem noi unghiile  si lor le sunt taiate acele cu care pot ataca.

Spectacolul cu foci si lei de mare e de fapt un program informativ in care animalele sunt hranite si “consultate”. Spuneau cei de acolo ca animalele nu sunt invatate sa faca trucuri. Ele sar si dau din aripioara si latra si se rostogolesc de felul lor si in salbaticie. La Acvariu le invata sa faca aceste lucruri cand sunt “rugate” (cand primesc papa). Stimulandu-le sa faca la comanda anumite actiuni li se verifica sanatatea. Astfel ca timp de 10-15 mintute nu am vazut nimic programat /regizat: am ascultat informatii si am vazut cum sunt ingrijite animalele.  Ah, si am aflat ca ele nu mananca pesti si fructe de mare, asa, simple – din mare. Ele au chef special, doar al lor care raspunde doar de mancarea lor.

Ah, si aproximativ 80% din stuff-ul Acvariului e format din voluntari: copii de 16-18 ani pana la pensionari stau si iti explica lucruri despre pestii de acolo. Un pusti ne-a explicat cum de intr-o apa rece ca gheata unei foci nu ii este frig si ne-a pus sa si experimentam bagand mana intr-o punga umpluta cu un material asemanator grasimii de pe foca, punga fiind intr-o galeata cu apa rece. Altul mi-a explicat in timp ce eu pipaiam niste dinti enormi de rechin de la ce fel de rechin provin, in ce perioada au fost descoperiti etc.

Tot la acvariu, am gasit instalata o cusca emoooorma plina de papagali australieni pe care puteai sa ii hranesti ori sa te joci cu ei. Am stat acolo vreo jumatate de ora jucandu-ma cu 256 – cel mai prietenos papagal ever. A stat pe mine, mi-a lins mainile, unui prieten i-a aranjat guleru’ de la camasa, mi-a curatat unghiile… pur si simplu nu mai pleca, spre deosebire de ceilalti care doar iti beau nectarul si o intindeau.

Am intrebat daca se poate adopta si cica nu…

Una peste alta, dupa 4 ore am plecat spre Observator, sus pe muntele de vis s vis de semnul Hollywood.  Dincolo de faptul ca am vazut tot LA-ul care imi da impresia ca e cat toata Romania, in muzeu mi-am reamintit tot ce am invatat in scoala despre anotimpuri, eclipse, elemente… si toate astea erau facute sub forma de experiment. Nu iti spunea in poza cum are loc eclipsa ci iti arata pe tavanul incaperii experimentul cu globul, luna si soarele si vedeai cum se invart una in jurul celeilalte. Puteai sa vezi in tabloul elementelor, apasand pe un buton, de ce ai nevoie pentru a crea The Big Bang, ori ce elemente se regasesc in corpul uman.  Toate explicate astfel incat sa le inteleaga oricine – si un copil de 9 ani si un adult. Ah, si totul este gratuit la Observator – nu platesti intrare, nu platesti sa intri la filmuletze, nu platesti.

Am ajuns rupta de oboseala acasa… dar … mangaiatul rechinului e priceless!

Posted by reea on May 31st, 2010 | Tags: , | 4 Comments »


4 Responses to “Day 4 – Am mangaiat pisici. Pisici de mare! Si rechini!”

 1. Pen Says:

  “Am ajuns rupta de oboseala acasa… dar … mangaiatul rechinului e priceless!”.

  inchipuie-ti si varianta rechinului, seara, la taifas, in acvariu: “Tati, batea soarele pe noi, era asa de cald…apoi au venit niste maimute si ne-au apucat de coada, lui Tony i-au tras una peste aripioara. Mai mult, unii miroseau a pipi si una chiar avea chilly pe mana, si acum ma ustura ochii!”

 2. reea Says:

  Pen, e foarte posibil sa existe acea conversatie daca in Romania, la Acvariul din Constanta, ar avea o astfel de “atractie”. Sunt sigura ca tatal si-ar da puiul la “missing fishes”dupa cateva zile.

  In mod surprinzator, lumea e educata aici si chiar daca nu e cineva langa tine in permanenta, esti supravegheat si ti se atrage atentia imediat ce calci pe bec.

 3. Ana B Says:

  Super tare! felicitari madam dar vrem si poze nenicule nu ne amagi asa

 4. reea Says:

  Stai, ai rabdare! Abia am net sa scriu 2 vorbe. Prind teava buna si rastorn carul de filme si poze

Leave a Comment