Idiocracy – the reality show

Zilele astea am senzatia ca incepem sa traim ca-n filme. Bunicel de felul lui filmul la care fac referire dar foarte prost pentru noi ca actori, noi astia care am avut de invatat ca sa intram la facultate, noi astia care am dat examene – nu doar am fost admisi “pe baza de dosar“.

Ca sa intelegeti de la ce pleaca nemultumirea: fac parte din cei care au nu au avut curaj sa dea la Stat fiindca “e greu” si am ales “second best thing” – o facultate particulara la care examenul de admitere a avut doua probe din trei materii.

Multi ani am avut un anumit respect si o senzatie de inferioritate fata de toti studentii de la FJSC pentru increderea pe care au avut-o si pentru faptul ca au fost admisi acolo . Doar ca de anul asta mi-a trecut. De tot!

Anul asta am citit subiectele de la admitere si am o singura dilema: profesorii au facut o gluma ori au incurcat subiectele de la Capacitate cu cele de la Admitere. Nu pot sa cred ca subiectele alea sunt reale.

Cum e posibil sa existe un astfel de enunt intr-un examen de admitere la FACULTATE (orice facultate): “Cuvântul „mentor” se referă la: a) manta; b) mentă; c) minte; d) mantră“?

Cum sa pui stacheta atat de jos pentru un viitor student care (teoretic) va influenta opinia a milioane de oameni?

Nu intreb ca sa jignesc ci doar sunt curioasa. Cum poti sa te duci la niste studenti in anul 1 sa le explici despre principiile presei, despre cum se scrie o stire sau despre unghiul de abordare cand tu ii intrebi care e “forma corectă a adjectivului „argintiu” la plural articulat: a) argintii cercei; b) arginti cercei; c) argintiii cercei“?

Ca profesor, nu te simti umilit cand stii cati ani de experienta ai in spate? Nu te simti irosit cand stii ca poti sa inveti pe cineva cum sa faca parte din “a patra putere in stat” dar il alegi punandu-l sa faca  diferenta intre stanga si dreapta (aici ma refer strict la maini, nu la puteri politice)?

Scuza cu “asta e nivelul elevilor dupa BAC” nu tine fiindca nu trebuie sa se ocupe toate locurile. Nu exista norma de studenti pe metrul patrat.

Ca profesor poate ca ai putea sa ii educi dandu-le elevilor subiecte pe masura inca de la admitere, sa ii faci sa “guste” din ceea ce urmeaza. Asta daca iti doresti ca bucata aia de hartie pe care o tai la finalul celor trei ani sa insemne ceva mai mult… de fapt nu “ceva mai mult” ci doar “ceva”.

Am fost mandra de diploma mea de licenta “de la Stat” chiar daca nu am avut o nota mare. Stiam ca e o nota muncita. In 3 ani Diploma mea o sa aiba o are valoarea egala cu 0 fiindca oricine se prinde de faptul ca nu are nevoie de mentor ca sa frece menta pe bancile facultatii o sa fie egalul meu.

Nu ma credeti pe cuvant, cititi dovezile si apoi trageti mai aproape floricelele si sucul: a inceput Idiocracyreality show-ul.

 

Posted by reea on July 21st, 2012 | Tags: , | 2 Comments »


2 Responses to “Idiocracy – the reality show”

  1. andra Says:

    In sfarsit cineva este de acord cu mine! Cand am vazut subiectele am crezut ca fac misto de noi! Din cauza faptului ca nu ne solicita nici nu vom face performanta! Cum sa evoluezi cand esti tratat ca un tampit? Cand la 18 ani, dupa ce ai dat bacalaureatul si se presupune ca ai anumite cunostinte si un anumit nivel de maturitate ei te pun sa argumentezi fie pro fie contra restaurantelor de tip fast-food??? Sa nu mai vorbesc de subiectul 2 care a fost jenant…

  2. reea Says:

    Subiectul 2 pare usor. Aici trebuia sa dai dovada de creativitate dar si de un pic de maturitate. Asta nu e o proba de scenarii de filme. Trebuie sa iti poti imagina o situatie credibila, care sa iasa din tipare dar care sa nu aiba impact negativ, cred eu. Hari Popescu (cyberculture.ro) poate demonstra cu “perle” ca nu a fost simplu.

Leave a Comment